Liini kuoli 27.10.2019
irlannincobtamma, VH12-046-0022s. 27.01.2011, 8-vuotias 27.09.2011
mustankimo tobiano, 153 cm (B)
ex-omistaja KarvaHaamu (VRL-08617)
omistaja Tuire (VRL-00345) / Breandan
valjakkoajo, vaikea
Luonnekuvaus
Liini on luonteeltaan nöyrä sekä tavallaan myös vaatimaton, tamma on helppo ja ihanteellinen käsitellä, kunhan ei olla tekemisissä polkupyörien kanssa. Syystä tai toisesta, neiti tuntuu pelkäävän käsittämättömästi fillareita, mutta mikään muu ei saa sitä hetkahtamaan. Neiti on myös oppinut kulkemaan perässä ilman riimunnarua niin laitumelle kuin takaisin talliinkin, matkan varrella ainoastaan herkulliset heinätuppaat vetävät sitä puoleensa. Liinin onkin kuin koira, pienestä vislauksesta tamma lönkyttelee jälleen kutsujan luokse. Liini seisoo sievästi paikoillaan myös hoitotoimenpiteiden ajan, niin kengittäessä kuin eläinlääkärinkin tarkastuksessa. Satula ei ole ehkä niitä asioita, jotka kuuluvat tamman lemppareihin, vaan niillee täytyy hiukan luimistaa, mutta sitten se jättääkin nämä hökötykset ihan omaan arvoonsa.
Liini on siis erittäin rauhallinen tapaus, välillä jopa liiakseen. Monesti kun päästään kentälle ja olisi aika ryhtyä hommiin, päättää tämä tupsujalka jäädä nököttää paikalleen. Riippumatta miten ratsastaja sitä patistaa, maanittelee tai komentaa, tamma vain seisoo hiljaa. Hetken tätä kestää, kunnes Liini lopulta aina kyllästyy ja lähtee edelleen hieman vastahakoisesti matkaan. Kunhan alkukankeudesta on päästy eroon, on tamma hieno ratsastaa: Sen askellus lentää ja se tottelee ohjeita kiltisti. Jos Liini ehtii jossain vaiheessa kyllästyä (varsinkin voltteja tehdessä), sen saa taas hereille ja puhkumaan intoa, kun sen kanssa harjoitellaan hieman askelluksen lisäystä tai väistöjä.
Kuten raskaammat kylmäveriset yleensä, ei Liinikään ole mikään huippu estetykki, mutta tykkää silti välillä hypätä. Pienten esteiden rataharjoittelu silloin tällöin saakin pidettyä tämän tamman mielenkiinnon yllä myös kouluratsastusta ja valjakkoharjoituksia kohtaan. Liini on nimittäin niitä hevosia, jotka eivät jaksa tehdä samaa hommaa tuntitolkulla päivästä toiseen.
Valjakkoajossa Liiniltä löytyy vauhtia sekä malttia juuri sopivassa tasapainossa, minkä ansiosta neiti onkin hyvä valjakkohevonen. Tamman kanssa on kokeiltu myös parivaljakkoa kolmenkin eri parin kanssa, mutta yhdenkään kanssa Liini ei tullut jostain syystä juttuun. Sen takia tamman kanssa harrastetaan vain yksilövaljakkoa. Parhaiten Liini loistaa kouluosuuksissa, joissa tamman näyttävät liikkeet tulevat hyvin esiin.
Myös maastoillessa ja kisatilanteissa Liini osaa olla rauhallisesti. Sen kanssa ei siis tarvitse pelätä turhaa hösellystä tai hukkaan heitettyjä tunteja, kun hevonen ei suostu menemään traileriin tai pomppisi vauhkoontuneena ympäri kisapaikkaa. Liini on kärsivällinen myös silloin, vaikka kisapaikka olisi todella täynnä kuhinaa ja elämää tai kisakumppani hermoilisi paljon. Pian tamman rauhallisuus tarttuukin aina kisaajaan, jolloin suoritukset harvoin menee pilalle hermoilun takia.
luonnekuvaus © KarvaHaamu (muokkaus Tuire N.)
Sukulaiset
i. Blánaid Ultán evm ruunikko sabino, 157 cm |
ii. Blánaid Tiernan evm musta, 156 cm |
ie. Blánaid Baibín evm mkm sabino, 156 cm |
|
e. Blánaid Enya evm musta tobiano, 146 cm |
ei. Lughaidh evm ruunikko tobiano, 152 cm |
ee. Blánaid Ríona evm tummanpunarautias, 143 cm |
Jälkeläiset
t. Breandan Amanda, synt. 26.09.2015, i. Declan Maxw
o. Breandan Wardell, synt. 16.06.2015, i. Walwyn Darrell
o. Breandan Xander, synt. 04.04.2015, i. Xanthine
t. Breandan Aleesha, synt. 14.02.2014, i. Scottish Caruso
o. Breandan Isador, synt. 11.04.2013, i. Ivar Also
o. Breandan Maeleachlainn, synt. 13.10.2012, i. Murchadh
t. Breandan Ailbhe, synt. 31.07.2012, i. Black-Eyes' Paulus
o. Breandan Riordan, synt. 13.06.2012, i. Rórdán Casey
t. Flannan d' Levefre, synt. 10.09.2011, i. Willpower Laochra
o. Cadwalader d' Levefre, synt. 09.05.2011, i. Scottish Caruso
Sukuselvitys
i. Blánaid Ultan oli mahtava valinta Liinin isäksi, mutta alkuun siitä ei todellakaan ollut varmuutta onnistuisiko se. Ultan oli käytettävissä jalostukseen vain viidelle hyvin valikoidulle tammalle ja ennen Liiniä sillä oli jo neljä jälkeläistä. Kävi siis todella hyvä tuuri, että juuri tämä upea ori saatiin Liinin isäksi. Ultanilta löytyy kapasiteettia valjakkoajossa vaikeisiin ja haastavimpiinkin luokkiin ja se työskenteli hienosti niin yksin kuin muidenkin kanssa. Yleensä Ultanin kanssa tuotiinkin ykköspalkinto kotiin kisasta kuin kisasta. Rakenteeltaankin tämä ruunikonkirjava äkäpussi oli hieno, se kahmi parisen palkintoa ihan kansainvälisissäkin näyttelyissä. Mutta kuten sanottu, luonteeltaan Ultan oli hieman haastava ja joskus sitä sanottiin jopa ilkeäksi.
ii. Blánaid Tiernan oli myös hivenen hankala ori luonteeltaan. Tiernan ei työskennellyt valjakkokärryjen edessä, vaan se eleli elämäänsä harrasteratsuna: Silloin tällöin käytiin lähimmissä seurakisoissa. Vähäinen kilpailukokemus ei kuitenkaan ollut esteenä käyttää tätä oria jalostuksessa, koska sen oma isä oli suvultaan niin huimaisevan hieno. Tiernan oli väriltään musta ja säkäkorkeutta siltä löytyi 156 cm verran.
iii. Blánaid Riain oli yksi Blánaid-siittolan kantaoreista. Riain menestyi kansainvälisesti ulkonäkönsä puolesta ja tällä pojalla kokeiltiin näyttelyiden lisäksi niin valjakkoa, työkisoja kuin ratsastuslajejakin, joista jokaisessa se pärjäsi moitteitta. Luonteeltaan energinen Riain oli myös yhteistyökykyinen sekä ihmisrakas. Väriltään tämä 157 senttinen komistus oli rautias.
iie. Tanskalaistamma Searlait oli yksi valikoiduista tammoista, jotka astutettiin Blánaid Riainilla. Tamma oli väriltään ruunikonkirjava ja säkäkorkeudeltaan 154 cm. Searlait menestyi hienosti kouluratsastuksen parissa, missä se kilpaili 13-vuotiaaksi asti. Sitten tämä luonteeltaan ihanteellinen ja rakenteeltaan sopusuhtainen tamma siirtyi mammalomalle saaden kaksi sievää tytärtä ja kolme komeaa orivarsaa.
ie. Blánaid Baibín oli mustankimonkirjava irlannincobtamma, jolla oli säkäkorkeutta 156 senttimetriä. Tamma oli jo sabinogeeninsä myötä todella valkovoittoinen hevonen, sillä oli vain muutama musta läiskä selässä ja korvissaan. Tämän lisäksi Baibín kimoutui todella nuorena, joten suurimman osan elämästään se oli kirjaimellisesti valkoinen hevonen. Luonteeltaan tamma oli hyvin säyseä ja seurallinen, se seurasi aina tarhansa aidan viertä, jos joku kulki ohi ja tuli kurkkimaan karsinan oven yli, kun kuuli askeleita käytävällä. Kilpailukokemusta Baibíninilla ei ollut, se nimittäin toimi koko ikänsä siitostammana.
iei. Rautiaankimonkirjava Lochlann Aindreas oli periyttänyt varsalleen Blánaid Baibín suurivoittoisen sabinokirjavuuden. Aindreas ei ollut ihan niin valkoinen kuin varsansa, vaan sen selkä oli melkein kokonaan kauniin ruskea ja lisäksi pään molemmin puolin meni turpaan asti pitsimäiset ruskeat juovat. Orin kimoutuminen tapahtui vasta yli 20-vuotiaana ja sekin todella hitaasti, koska kun ori kuoli vanhuuteen 29-vuotiaana, oli se edelleen selkeästi rautiaankirjava. Aindreas oli kokenut valjakkohevonen ja menestyi ihan ulkomailla asti. Varsoja tämä 156 cm korkea ori jätti jälkeensä ainoastaan kuusi.
iee. Blánaid Feme on jo 31-vuotias ja täysissä elinvoimissaan edelleen. Tamma viettää ansaittuja eläkepäiviään synnyintallillaan, jossa se viettää aikaa jälkikasvunsa kanssa: Tamma on omalla tavallaan tehnyt osansa jopa neljänteen sukupolveen asti Blánaid-varsoja. Väriltään Feme on ruunikko ilman mitään merkkiä, vaikka sen molemmat vanhemmat olivat todella suurimerkkisiä. Säkäkorkeutta tällä pirtsakalla tammalla on 159 senttimetriä.
e. Näpsäkkä mustakirjava Blánaid Enya kynti koulukenttiä koko pienen ikänsä ihan hyvin sijoittuen. Enya oli kotipaikkansa eräs lempitammoista ihmisrakkaan luonteensa ansiosta ja siltä löytyi rutkasti äidin taitoja. Tamma sai kaksi omaa jälkeläistä, mutta toimi myös sijaisäitinä oman emänsä menettäneille pikkuisille varsin loistavasti. Tallinväkeä kohtasi kamala suru, kun erään kilpailupäivän jälkeen kotimatkalla hevosia kuljettanut auto joutui rekkakolariin, jossa trailerissa olleet eläimet menehtyivät välittömästi. Kilttiä ja upeaa tammaa jäätiin kaipaamaan ikuisesti.
ei. Lughaidh oli puolestaan massiivinen englantilaisherra, varustettuna pitkällä harjalla sekä ruunikonkirjavalla värityksellä. Luigi oli rakenteeltaan erinomainen ja nappaili palkinnon jos toisenkin näyttelyissä kierrellen, mutta ratsuksi ei tästä pojasta pahemmin ollut. Luonteeltaan Luigi oli kyllä hyvinkin rauhallinen, mutta jos siltä vaati jotain käyntiä haastavampaa, synnytti ori sellaisen shown ettei ennen olla nähtykään. Upeaa rakennettaan tämä ori sai periyttää jopa viidelletoista varsalle, joista suurin osa on jatkanut isänsä tavoin näyttelyissä menestymistä.
eii. Conláed Buanista ei olla saatu kovin paljon tietoja talteen, koska jostain tuntemattomasta syystä ne ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Tiedetään kuitenkin sen verran, että ori oli aivan älyttömän massakas ja silti lahjakas valjakkohevonen. Luonteeltaan Buan oli kuitenkin todella pahansisuinen, vaikkei periyttänytkään tätä piirrettä kuin yhdelle varsalleen. Sukututkimuksen perusteella saimme selvitettyä, että Buan oli väritykseltään ruunikko ja säkää sillä arveltiin olleen 157 cm.
eie. Dáirine oli eräs niistä tammoista jonka Buan astui. Dáirine oli luonteeltaan erittäin rauhallinen, mikä olikin ratkaisevin tekijä kaikkien tammojen kanssa, mitkä Buan astui. Tämä tamma oli väritykseltään kauniin voikonkirjava ja luonteeltaan uuttera. 149 senttinen tamma kilpaili enimmäkseen työhevoskisoissa, kunnes se loukkasi jalkansa kilpailukyvyttömäksi ja neiti siirtyi seurahevoseksi. Omistajalleen rakkaalla tammalla teetettiin kaksi varsaa, joista toinen (Lughaidh) myytiin tavoitteelliseen kotiin ja emäänsä muistuttavan varsan kasvattaja piti itsellään. Dáirine menehtyi reilun 24 vuoden ikäisenä levollisen unen aikana.
ee. Blánaid Ríona oli todella yhteistyönhaluinen sekä fiksu tapaus, joka 12-vuotiaan omistajansa kanssa haki vipinää arkeen seurakisojen muodossa. Ríona sai elämänsä aikana vain yhden varsan, sillä tiineys oli todella vaikea ja useiden yritysten jälkeen tamma ei koskaan tullut uudestaan tiineeksi. Tämä ainoa varsa oli kuitenkin unelmien täyttymys, koska sillä oli kauniit liikkeet ja rakastettava luonne. Ríona oli väriltään kauniin tummanpunainen rautias ja säkäkorkeutta sillä oli 143 senttimetriä.
eei. Blánaid Bardan oli syntyessään heikko ja pieni varsa, jonka ei oletettu selviytyvän. Ori oli kuitenkin sinnikäs ja siitä kehittyi varsin komea rautias oripoika. Pitkät vuohiskarvat, jalat ja pään kokonaan peittävät valkoiset merkit ja heräsilmät saivat Bardanin näyttämään jokaisen unelmahevoselta. Sitä se myös oli pienillä esteradoilla, joissa ori voitti mennen tullen monet muut. Varsoja tämä ori jätti jälkeensä yhteensä seitsemän.
eee. Blánaid Tara oli pörröinen pieni, 137 senttinen tamma, jolla oli suuri läsi ja kaunis rautias väritys. Tamma oli rohkea sekä ketterä ja sillä kisattiinkin menestyksekkäästi valjakkoajossa. Tara sai kotisiittolassaan kaksi varsaa Blánaid Bardanin kanssa, minkä jälkeen molemmat myytiin pois. Tämän jälkeen Tara sai vielä kaksi muuta varsaa kahdesta eri orista.
sukuselvitys © KarvaHaamu ja Tuire N.
Kilpailutulokset VVJ-sijoituksia yhteensä 48 kpl, kaikki 223 kilpailua täällä
06.01.2013 | Bridgeroad | vaikea | 1/24 |
04.01.2013 | Fiktio | vaikea | 1/24 |
03.01.2013 | Bridgeroad | vaikea | 3/24 |
02.01.2013 | Bridgeroad | vaikea | 2/24 |
01.01.2013 | Fiktio | vaikea | 3/24 |
31.12.2012 | Duren | vaativa | 4/22 |
30.12.2012 | Hirttivaara | vaikea | 3/12 |
30.12.2012 | Fiktio | vaikea | 4/24 |
29.12.2012 | Duren | vaativa | 1/22 |
25.12.2012 | Duren | vaativa | 3/22 |
21.12.2012 | Duren | vaativa | 3/11 |
20.12.2012 | Duren | vaativa | 3/11 |
19.12.2012 | Konkkaronkka | vaikea | 2/21 |
18.12.2012 | Caral | vaikea | 1/36 |
09.12.2012 | KK Bailador | vaikea | 3/20 |
07.12.2012 | KK Bailador | vaikea | 3/40 |
06.12.2012 | Bogart & Britanov | vaikea | 2/22 |
26.11.2012 | Caral | vaikea | 3/30 |
22.11.2012 | Duren | vaikea | 2/22 |
20.11.2012 | Duren | vaikea | 4/22 |
20.11.2012 | Fiktio | vaativa | 3/30 |
13.11.2012 | Fiktio | vaativa | 4/30 |
12.11.2012 | Fiktio | vaativa | 5/30 |
12.11.2012 | Duren | vaativa | 5/30 |
07.11.2012 | Duren | vaativa | 4/30 |
26.10.2012 | Duren | vaativa | 1/30 |
24.10.2012 | Fiktio | vaativa | 2/30 |
23.10.2012 | Caral | vaativa | 5/30 |
21.10.2012 | Caral | vaativa | 3/30 |
11.10.2012 | Duren | vaativa | 4/30 |
10.10.2012 | Duren | vaativa | 4/30 |
05.10.2012 | Duren | vaativa | 1/30 |
01.10.2012 | Satulinna | vaativa | 2/30 |
29.09.2012 | Bridgeroad | vaativa | 3/37 |
29.09.2012 | Caral | vaativa | 5/30 |
10.09.2012 | Breandan | vaativa | 3/16 |
05.09.2012 | Breandan | vaativa | 2/17 |
20.08.2012 | Bridgeroad | noviisi | 4/50 |
19.08.2012 | Bridgeroad | noviisi | 1/50 |
15.08.2012 | Fiktio | noviisi | 1/30 |
10.08.2012 | Caral | noviisi | 3/30 |
07.08.2012 | Bairdon | noviisi | 5/40 |
04.08.2012 | Bairdon | noviisi | 4/40 |
03.08.2012 | Bairdon | noviisi | 5/40 |
15.07.2012 | Satulinna | noviisi | 1/30 |
12.07.2012 | Satulinna | noviisi | 3/30 |
24.06.2012 | Arcadia Morgans | noviisi | 1/32 |
23.06.2012 | Arcadia Morgans | noviisi | 2/32 |
Muut kilpailut
Liini on kilpaillut myös muissa lajeissa ja villeissä kisoissa, ne löytyvät täältä.
Rakas päiväkirja.. myös valmennukset
18.03.2013, Tuire
Liinillä oli tänään astetta erikoisempi päivä, koska se osallistui Valjakkoajojaoksen maaliskuun tilaisuuteen. Tamma sai sieltä kakkospalkinnon, johon olen hyvin tyytyväinen. Yhteensä se sai 90,8 pistettä, joten jos haluaisin tammalle ykköspalkinnon, pitäisi sen saada reilu viisi pistettä ensi kerralla. Tämä olisi ihan mahdollista, koska tamman varsoilla ei vielä ole VVJ-palkintoja ja lisäpisteosiosta olisi mahdollisuus saada vielä kolme pistettä lisää. Kilpailuosiosta tamma sai täydet 40 pistettä, jälkeläisten kilpailutuloksista 20 pistettä ja lisäpisteosiosta tamma keräsi viisi pistettä.
Rakenneosiosta tamma sai 7+6,5 pistettä, eli keskimääräisest 6,8 pistettä, kun 12 olisi ollut täydet. Tuomarien kommentit Liinistä oli seuraavat:
Sievä tamma, kaulaa vaikea arvostella, saisi olla lihaksikkaampi, hyväasentoiset jalat. Kaunis pää!
- sopusuhtainen selkä lyhyehkö selkä, pyöreä takaosa, ej hieman takanoj, tj hyväasentoiset, kaula ohut, kaviot eva
31.07.2012, Tuire
Liinin avautumisvaihde alkoi eilen kymmenen jälkeen illalla, joten olin majoittunut tallille valvomaan synnytystä. Torkahtelin vähän väliä kahdentoista jälkeen, koska takana oli muutenkin rankka päivä. Vasta puoli neljän pintaan Liini alkoi ponnistamaan ja se vaihe sujuikin varsin ripeästi. Kun varsa oli vihdoin ulkona, kävin nopeasti putsaamassa sen sieraimet ja jäin odottamaan napanuoran katkeamista. Se ei kuitenkaan suostunut itsekseen katketa, joten jouduin avustamaan siinä. Lopulta se katkesi siististi eikä varsan napakaan vuotanut. Sitten jätin uuden emän ja kauniin tammavarsan tutustumaan rauhassa toisiinsa ja siirryin muualle odottamaan jälkeisten tuloa.
Jälkeiset eivät olleet tulleet vielä kahdenkaan tunnin päästä ja kello oli jo kuusi aamulla. Päätin herättää Zafiron, jotta pääsisin itse nukkumaan, koska olin kuolemanväsynyt. Soitin siskolleni ja hän sanoi syöneensä juuri aamupalan, koska oli oudosta syystä herännyt täysin pirteänä puoli tuntia sitten. Hän sanoi tulevansa pikapuoliin tallille, joten sovimme että kävisin taluttamassa Liiniä pihalla kymmenisen minuuttia, jotta saisimme jälkeiset ulos.
Juuri kun talutin Liinin takaisin karsinaansa, Zafiro saapui tallille. Osa jälkeisistä oli jo tulossa pois, joten jätin Zafiron huolehtimaan niiden pussituksesta, ettei ne likaannu tai mene rikki. Lähdin tyytyväisenä nukkumaan omaan sänkyyn muutamaksi tunniksi herätäkseni Zafiron soittoon. Hän ilmoitti, että synnytys on saatu päätökseen ja molemmat tammoista voivat hyvin. Nousin ylös, kävin pesulla ja lähdin takaisin tallille tutustumaan uusimpaan varsaamme paremmin.
29.02.2012, Tuire
Liini saapui karkauspäivänä Breandaniin ja sai kunnian olla tallin ensimmäinen tamma-asukas. Väriltään Liini oli hieman erikoisempi: mustankirjavankimo. Saammekin jännittää, josko tamma muuttuu ihan valkoiseksi vanhemmiten. Liini asteli rauhallisesti ulos kuljetusautosta ja hörähti pehmeästi tervehdykseksi sen katsojajoukolle: toinen omistaja Ailís, hoitajat Ciara ja Séan sekä kengittäjämme Nolan Doylekin sattui olemaan pihalla, kun ajoin trailerin kanssa pihaan.
Annoin halukkaiden silitellä tammaa hetken aikaa, kunnes sanoin heille: "No niin, eiköhän me keretä tutustua Liiniin enemmän myöhemminkin ja päästetään tamma nyt kunnolla jaloittelemaan." Muut höpisivät jotain, että olin ihan oikeassa, mutta kun tamma oli niin nätti ja rauhallinen. Lopulta he kuitenkin malttoivat lähteä jatkamaan töitään ja minä pääsin taluttamaan neidin tarhaansa. Jaloittelua tamma heti alkoikin tehdä: Ensin se käveli hetken matkaa, sitten nosti ravin ja lopulta otti pienen laukkaspurtinkin. Sen jälkeen se jäi hamuilemaan hieman latistunutta ruohoa, joka näytti silti maistuvan hyvin.
27.02.2012, Tuire
Löysin paikallisesta lehdestä myynti-ilmoituksen irlannincobtammasta, joka myydään ajanpuutteen vuoksi. Blánaid Aislinn -niminen tamma oli toiminut harrasteratsuna, jonka kanssa käytiin välillä myös seurakisoissa. Sillä oli muutamia hyviäkin sijoituksia koulusta sekä yksi kakkossijoitus esteiltä, joten ei mikään huono kisahevonen. Itse olin kuitenkin valjakkohevosten perään ja koska myytäviä irlannincobeja ei ihmeen syystä ihan joka päivä vastaan tule, ajattelin kokeilla onneani.
Soitin myyjälle heti ja kysyin suoraan minkälaiset mahdollisuudet Liinillä olisi. Omistaja KarvaHaamu kertoi, että tammasta on myös siihen ja sen isäkin sattui olemaan menestyksekäs vaikean tason valjakkohevonen. Isän puolelta löytyy pari muutakin valjakossa kisannutta hevosta, joten lisäkoulutuksella tammasta saa varmasti kelpo hevonen valjakkoajoonkin. Parivaljakkoon Liinistä ei kuitenkaan kuulemma olisi, mutta se ei onneksi ollut mikään este.
Juttelimme vielä hetken aikaa ja kyselin niitä näitä tammasta muuten. Liini asui eri maassa, joten emme päässeet ihan heti sitä katsomaan. Sovimme, että tulisimme viikon päästä, jollemme ilmoittaisi muuta. Lopetettuani puhelin menin heti kertomaan siskolleni meidän toivottavasti ensimmäisestä tamma-asukkaasta.
28.08.2011, Norpatar (muokkaus Tuire N.)
Liini oli oikein rauhallinen ja energinen tiineyden aikana ja sillä saatettiinkin ratsastajaa melko pitkälle kantoaikaa. Vasta viikkoa ennen laskettua aikaa tamma alkoi olla sellaisessa kunnossa, ettei sitä viitsinyt viedä kovin pitkille kävelylenkille. Ja siitähän tamma ei pitänyt ollenkaan, kun sen piti vain seistä kököttään tarhassa ja karsinassa tekemättä juuri mitään. Tamman maha alkoi kuitenkin olla jo niin iso, että monet epäilivät sieltä tulevan jopa kaksi varsaa yhden sijaan. Eläinlääkäri oli kuitenkin oikeassa ja yksi varsahan sieltä tuli puoli kahdeltatoista yöllä. Suloinen mustavalkoinen orivarsa, joka pääsi pystyyn puolessa tunnissa. Nisän löytäminen oli hieman työn takana, joten siinä jouduttiin hieman avustamaan oria.
Jo seuraavana päivänä varsa ja Liini pääsi ulos tarhaan, missä uusi emä tahtoi olla hieman liian villi, mutta hillitsi itsensä parin pukin jälkeen ja sitten päästettiin varsa mukaan. Liini otti hyvin varsan vastaan ja antoi sen rauhassa riekkua osallistuen itse pienesti ja hyvin hillitysti mukaan. Viikon ikäisenä varsa pääsi Liinin kanssa laitumelle ja puolitoista viikkoisena se pääsi kentälle, kun Liinillä alettiin ratsastaa kevyesti. Varsaa varten kentälle laitettiin lisänaru alimmaisen lankun alle, ettei se vain karkaa. Varsasta varmasti kasvaa oikeinkin viisas ja rohkea tapaus.
23.03.2011, KarvaHaamu
Liini on sopeutunut hyvin uuteen kotiinsa ja vanhat sekä uudetkin heppakaverit ovat auttaneet. Liini tulee todella hyvin toimeen kahden muun tammamme kanssa ja ne viettävät rauhallisia ja välillä ei ihan niin rauhallisia hetkiä yhdessä tarhassa. Aloittelimme jo parin päivän päästä tamman saapumisesta ratsastelemaan, täytyyhän hevosenkin päästä tuttuun päivärytmiin nopeasti jälleen mukaan. Kuten aikaisemminkin, Liini käyttäytyi moitteettomasti hoitotoimenpiteiden ajan sekä siihen asti että pääsimme kentälle. Käytös muuttuikin ihan erilaiseksi sitten, kun pääsin istuutumaan satulaan.
Vaikka mitä kokeilin, niin tamma törötti paikallaan kuin ei olisi edes huomannut yrityksiäni saada se liikkeelle. Hetken sain sitä maanitella, kunnes menetin hermoni ja otin sitten raipan avukseni: Pienellä raipan napautuksella ja päättäväisillä pohkeilla olimmekin pian liikkeellä. Meni hetki ennen kuin sain Liinin innostuneeksi ja sitten alkoikin kunnon työskentely. Teimme ihan peruskouluharjoituksia ja loppujen lopuksi kaikki sujui hyvin ja löytyi yhteinen sävelkin. Sitten vain treenailemaan tuleviin kisoihin.
15.03.2011, KarvaHaamu
Odoteltuani jo hyvän tovin tallipihalla maahantuojaystävääni näin vihdoinkin hevoskuljetusauton kaartavan mutkan takaa esiin. Auto parkkeerasi lähelle tallia ja kuski hyppäsi ulos, vaihdoimme kuulumisia sekä täytimme tarvittavat paperit. Kun avasimme lastausrampin, minua tapitti maailman ihanin silmäpari. Tai onhan niitä herasilmiä ennenkin hevosilla nähty, mutta nämä olivat vastustamattomat yhdistettynä tamman väritykseen.
Liini köpötteli tallipihalle kiltisti perässä ja päätin viedä sen suoraan tarhaan jaloittelemaan, olihan oikein kaunis ilmakin ja pitkän reissun jälkeen on hyvä päästä oikomaan jalkojaan. Tamma tuijotteli hetken tarhan aidan vieressä olevien lajitovereittensa perään, mutta päätti sitten vetää pari laukkakierrosta lumihangessa. Tämän jälkeen tamma ravaili vielä hetken, kunnes se huomasi minun tuovan heiniä sille. Se tuli heti maahan heitetyn kasan luokse ja alkoi nyhtämään korsia siitä. Tiesin, että tämä tamma toisi minulle taatusti paljon iloa.