Breandan

28.12.2023 - tauolla toistaiseksi

Breandan siirtyy tauolle, joka kestää minkä kestää. On myös mahdollista, että talli sen myötä lopettaa kokonaan, mutta lopullista sulkemista ei ainakaan vielä ole tiedossa. Kilpailen viimeiset kasvatit porrastetuissa valmiiksi ja astutuskyselyitä sekä tilausvarsojakin saa edelleen kysyä, mutta muuten toiminta pysähtynee kokonaan.

Terveisin, Tuire

Esittelyt

Breandan sijaitsee Irlannissa Wicklow'n kreivikunnassa, hieman etelään pääkaupungista Dublinista. Kesäisin täällä on keskimäärin 19 astetta lämmintä eikä talvisinkaan tarvitse pelätä pakkasta, koska lämpötila laskee enintään kahteen asteeseen. Vettä saamme keskimäärin joka kolmas päivä, mutta emme anna sen haitata menoa. Itse tallialueet ja tarhat sijaitsevat Wicklow-vuorten alla, mistä yllä oleva kuvakin on otettu. Kaikki laidunmaat sijaitsevat vuorella, jossa kesät ovat mukavan leutoja, vaikkakin kosteita.

Henkilökunta

Tallin alkuperäiset omistajat ovat siskoset Máire ('moira') ja Ailís ('eiliish') Cary ('kherii'). Siskoksista nuorempi (Terhi) on kuitenkin siirtynyt kokonaan muihin töihin, joten nykyään tallin virallisena omistajana on ainoastaan vanhempi sisko Máire (Tuire). Hän on kolmoistutkinnon suorittanut hevosalan ammattilainen, joka on perusluonteeltaan rauhallinen ja hieman ujonpuoleinen, mutta silti puhelias, kun sille päälle sattuu. Ailískin vierailee tallilla edelleen, asuuhan täällä neljä hänen hevostaankin. Kahden, saatikka yhden ihmisen on mahdotonta pyörittää 389 hevosen arkea, vaan siihen tarvitaan paljon hoitajia, liikuttajia, valmentajia ja muuta henkilökuntaan, johon voit tutustua täällä.

Tallialueet

Vuonna 2012 ostimme vain yhden tilan läheltä vuoria, mutta parin vuoden päästä naapuritila tuli myyntiin ja totesimme, että on kannattavampaa ostaa se kuin rakentaa uusia talleja alati kasvavalle hevoslaumalle. Niinpä nykyään Breandan koostuu kahdesta eri tallialueesta, joista toisessa asuu kaikki orit ja toinen on tarkoitettu tammoille sekä alle vuoden ikäisille varsoille. Yksittäisiä talleja on tällä hetkellä seitsemän, kolme oreille ja neljä tammoille sekä varsoille. Ne kaikki on varustettu täyttämään hevosten ja henkilökunnan perustarpeet: Niistä löytyy varuste- ja taukohuoneet sekä rehuvarasto ja uusissa talleissa on lisäksi myös kahdesta neljään pesukarsinaa.

Orialue

Oreille on varattu kolme tallia, joista yksi on uusittu sisältä ja kaksi muuta on kokonaan uusia rakennuksia. Yllä oleva kuva on vanhasta tallista, joka remontoitiin sisäpuolelta sen jälkeen, kun ensimmäinen uusi talli oli saatu valmiiksi. On nimittäin huomattavasti helpompaa tehdä remonttia, kun asukkaat on siirretty toiseen rakennelmaan. Uusiin talleihin mahtuu molempiin sata hevosta, kun taas vanhan tallin karsinamäärä on huomattavasti pienempi, siellä voi asua enintään kolmekymmentä hevosta.

Vasemmalla on kuva vanhan tallin käytävästä ennen remonttia ja sen oikealla puolella remontin jälkeen. Muutos on siis aika melkoinen, eikä pelkästään sen takia, että karsinoissa on asukkaita. Mainittakoon vielä se, että kyseiset hevoset olivat vierailevia tähtiä, eivät meidän omia, kuten tarkkasilmäiset huomaavatkin: Nehän eivät ole irlannincobeja. Viimeisenä vielä kuva kesälaitumesta nauttivasta orikolmikosta.

Tammatallit

Tamma-alueella on yhteensä neljä tallia, joista yksi on kaksikerroksinen alkuperäisrakennus ja kolme muuta rakennettiin sen jälkeen, kun tila ostettiin nykyisen rinnalle vuonna 2014. Vanhan tallin yläkerran 18 karsinaa ovat noin seitsemän neliön kokoisia, joten niitä käytetään vieroitetuille orivarsoille ennen kuin ne vuoden ikäisinä siirtyvät orialueelle. Alakerran 26 karsinaa ovat kooltaan hieman alle kymmenen neliömetriä, joten niihin majoitetaan enintään 150 senttiset tammat. Uusien tallien kaikki karsinat ovat kaksitoista neliömetriä, joten niissä pystyy asumaan kaiken korkuiset tammat eikä siellä ole tarvetta erillisille varsomiskarsinoillekaan.

Ensimmäinen kuva on tamma-alueen alkuperäisrakennus. Sen välittömässä läheisyydessä on muutama hiekkapohjainen tarha ja keskimmäinen kuva onkin yhdestä niistä asukkaineen: Oikealla takana on Aili, sen edessä Assi ja rautias taka-alalla on Phiala, jolla oli tänne tulleessan paljon lyhyempi harja! Etualla seisoo Isa, jonka päistärkarvoittumista olemme ihmetelleet jo tovin. Vasemmalla oleva kolmikko ja Phialan takana oleva kaksikko on jo myytyjä nuorukaisia. Viimeisin kuva on vanhasta, mutta edelleen varsin toimivasta lantalasta.

Kentät ja maastot

Molemmilla talleilla on hiekkapohjaiset kentät, joissa on hyvä liikuttaa hevosia. Läheltä löytyy kymmenien kilometrien verran erilaisia reittejä, joissa pääsee ajamaan hevosilla ja nauttimaan samalla luonnosta. Kisoja varten meillä on kolmas kenttä, joka on erillään tallialueista, jotta kisahälinä ei pääse vaikuttamaan tallin arkeen.

Muut liikutusmahdollisuudet

Emme ole kokeneet tarpeelliseksi rakennuttaa alati yleistyvää maneesia, koska lämpötila ei koskaan laske pakkasen puolelle ja olemme tottuneet ajoittaisiin sadekuuroihin, jotka eivät meitä lannista. Lämpimien päivien ehkä parhaimpana antina on mahdollisuus kiivetä vuorille ja pulahtaa hevosten kanssa Lough Tay -järveen!

CC BY-NC-SA 2.0 CC BY 2.0 CC BY-NC 2.0 CC BY-NC-ND 2.0