Eby kuoli 27.10.2019
irlannincobori, VH12-046-0047s. 27.03.2009, 8-vuotias 27.11.2009
musta tobiano, 170 cm (A)
maahantuoja flanelli (VRL-01966)
omistaja Tuire (VRL-00345) / Breandan
valjakkoajo, vaikea
Luonnekuvaus
Errand Boy on Soneün entinen hevonen ja he saavuttivat yhdessä yli 30 sijoitusta vaativan tason valjakkokisoissa. Heinäkuussa 2012 Eby muutti Breandaniin kisa- ja siitoskäyttöön.
Errand Boy eli tutummin vain Eby on yhteen sanaan tiivistettynä orimainen. Orin luonteesta löytyy tulta ja tappuraa mutta myös se selvästi tammojen mieleen oleva hurmuri puoli. Helpoksi ei oria voi siis missään nimessä luonnehtia, mutta kyllä sen kanssa tulee elettyä saman valan mukaan kuin naimisiin mennessä. Yhdessä ollaan niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.
Hoitaminen osaa olla yhtä taistelua. Ei sillä tyylillä, että hampaat irvessä tulisi Eby heti ovella vastaan, vaan ennemminkin ori on työntymässä heti ovesta ulos. Kun ollaan päästy takaisin karsinaan ja on riimu päässä, voidaan rauhoittua hieman. Ainakin niin kauan, että joku menee ohi. Silloin Eby ryntää työntämään päänsä käytävälle ja katselee menijää kiinnostuneena. Ohi meneville tammoille liikenee jopa hirnahdus ja tamman mentyä näkyvistä pari kuopautusta. Suhteellisen hyvin herra kuitenkin rauhoittuu jälleen. Rauhallisuuden merkkinä näkyy selvästi se, että Eby rouskuttelee heiniään korviaan juurikaan lotkauttamatta. Taluttaessa Eby ei ole yhtä rauhallinen kuin rauhallisessa tallissa hoitaessa. Orilla kun on pahana tapana heitellä päätään ja yrittää rynniä tervehtimään kaikkia tammoja tai muuten vain päästä jonnekin muualle kuin missä juuri silloin on. Ketjuriimunnaru onkin todellinen aarre kovapäistä oria taluttaessa.
Ratsastaessa Eby on oikein mukava ja energinen, kunhan vain sinne selkään pääsee. Heti varusteet päälleen saatuaan Eby ei pysy millään paikoillaan jos menee lähellekään satulaa. Sinne päin edes katsominen saa orin tekemään etuosakäännöksen tai vähintään peruuttamaan. Sivuaskeleetkaan eivät ole harvinaisia. Selkään pääsyyn kannattaa siis varata paitsi aikaa, myös tilaa, ellei ole muutamaa auttavaista kättä estämässä Ebyä kääntyilemästä. Ratsastaessa Eby painaa aika paljolti kädelle, mutta korvaa sen sitten hieman liiallisellakin vauhdilla. Orin takajaloista kun löytyy voimaa ja sitä pitäisi sitten pidätellä. Mitään erityisempiä alkulämmittelyjä ori ei siis tarvitse vauhdin löytymiseen, mutta sen vähentämiseen sitäkin enemmän. Kun orin saa lopulta hidastamaan ja laittamaan takajalkojaan enemmän alleen, hellittää kädelle painaminen ja orin saa kulkemaan todella kivasti.
Sukulaiset
i. River Flow evm musta tobiano, 168 cm |
ii. Referral IR evm musta sabino, 170 cm |
ie. Nugatory evm musta tobiano, 162 cm |
|
e. Anarctica evm musta sabino, 164 cm |
ei. Wretched evm musta tobiano, 163 cm |
ee. Annabell BF evm musta tovero, 165 cm |
Jälkeläiset
o. Breandan Evander, synt. 28.09.2016, e. Damhnait Finn
t. Breandan Miss Gofer, synt. 02.08.2013, e. Snowbell's My Lover
t. Breandan Felice, synt. 12.08.2012, e. Orrin Fidelma
t. Breandan Fedelma, synt. 21.07.2012, e. Flipped Dreams
o. Breandan Éamonn, synt. 20.07.2012, e. Black River's Dana
o. Fake Einstein, synt. 02.02.2012, e. Black River's Dana
t. Fake Eloise, synt. 17.11.2011, e. Black River's Scarlett
o. Fake Coward, synt. 08.09.2011, e. Snowbell's My Lover
o. Zelda's Acragadabra, synt. 09.08.2010, e. Zaraica
o. Reason Cadof, synt. 13.04.2010, e. Aine's Chroicoragh
Sukuselvitys
Huom! Errand Boyn virallinen isä on River Flow, vaikka joillakin sen jälkipolvilla on virheellisesti merkitty Jeremy Flow. Syynä on se, että alkuperäisellä omistajallaan Ebyn isäksi oli eksynyt orin vierustoverin, Black-Eyes' Pauluksen isä, joka on kyseinen Jeremy Flow.
---
Ebyn isä River Flow oli tunnettu ja paljon käytetty jalostusori, joka loisti niin kisakentillä kuin näyttelykehissäkin. Orilla oli suorastaan herttainen luonne ja jaskoi aina miellyttää kaikkia. Kisoissa erinomaisesti pärjännyt, lähinnä parivaljakon kanssa ja valjakon lisäksi sen kanssa käytiin muutamissa kouluratsastuskisoissakin. Näyttelykehissä Flow sai tunnustusta hienosta ulkomuodostaan ja onnistui vanhemmiten saamaan muotovalion tittelin. Jälkeläiskanta ehti kasvaa huomattavan suureksi ja siksi orin nimen voi löytää todella monien irlannincobien sukutauluista.
Isänisä Referral IR oli luonteeltaan kiltti ja herttainen ori, sillä oli ällistyttävän rauhallinen luonne. Se ei hätkähtänyt mistään, vaikka potentiaalia siltä kyllä löytyi. Ferra pyrki aina mahdollisimman korkealle, mutta tietynlaisen sähäkkyyden puuttuessa sijoituksista verottui suurehko osa. Näyttelykehissä kuitenkin ori oli erittäin kehuttu ja sen johdosta sille on siunaantunut suuri jälkeläiskanta.
iii. Bishop Rowan oli 170 cm korkea komea irlannincobori, joka oli väriltään todella valkovoittoinen mustankirjava. Luonteeltaan Rowan oli hieman orimainen, mutta silti käsiteltävissä. Rakenteeltaan Rowan ei ollut ihan SERTin arvoinen, mutta sai se silti muutaman maininnan käymistään näyttelyistään.
iie. Aleta oli kaunis punaruunikko tamma, jolla oli säkäkorkeutta 167 cm. Tammalla kilpailtiin ahkerasti valjakkoajossa, kunnes 15-vuotiaana se siirtyi siitoskäyttöön. Muutaman vuoden päästä tästä Aleta jouduttiin lopettamaan vakavan jalkarikon vuoksi.
Isänemä Nugatory oli rotuunsa nähden hyvin pienikokoinen tamma, ei toki säkäkorkeudeltaan vaan leveydeltään ja massaltaan. Tämän ansiosta tamma pärjäsikin upeasti kilpailuissa ja sen sähäkkyys antoi suorituksiin lisäpotkua hyvin paljon. Netoksi kutsuttu tamma kuitenkin tapasi hermoilla kisoissa, mutta se ei näyttänyt vaikuttavan tuloksiin silti lähes lainkaan. Kilpailu-uran jälkeen tamma siirtyi siitokseen muutamaksi vuodeksi, minkä jälkeen se siirtyi vielä hetkeksi harrasteratsuksi naapuritalon lapsille. Neton vähäiseksi jääneet jälkeläiset ovat tuottaneet hienoa tulosta emänsä tavoin.
iei. Gervase on väriltään ruunikko tobiano ja sillä on säkäkorkeutta 160 senttimetriä. Neljävuotiaasta 11-vuotiaaksi asti Gervasen kanssa kilpailtiin valjakkoajossa, minkä jälkeen se siirtyi pienimuotoiseen siitoskäyttöön. Ori jätti jälkeensä vain seitsemän varsaa, koska jopa kolme tammaa synnytti kuolleen varsan tälle orille. Ehdittiin jo epäillä, että vika olisi jotenkin orissa, mutta tutkinnan jälkeen selvisi, että kyseessä oli vain hyvin ikävä sattuma.
iee. Noelle oli todella lempeä tamma, joka rakasti touhuta tallin koirien kanssa tarhassa. Tämä näky olikin tallin piristysruiske, koska olihan se hauskan näköistä, kun raskatekoinen 163 senttinen, lähes harmaaksi muuttunut mustankimo hevonen touhusi sporttisen bordercollien ja pienen länsigöötanmaan pystykorvan kanssa päivät pitkät.
Emä Anarctica oli luonteeltaan erittäin sähäkkä ja myös hyvin epäluuloinen tamma. Sen luottamusta oli vaikea voittaa, mutta sen saadessaan, siitä kuoriutui potentiaalinen ja miellyttämisenhaluinen tamma. Valjakkokisoissa Anna kilpaili lähinnä yksilövaljakossa ja se sai tuomaristolta erittäin paljon kehuja kauniista askelluksesta. Tamman kilpakalenterista löytyy useita sijoituksia, joista suurin osa kuitenkin vain noviisi-tasolta, koska vasta vanhemmalla iällä tamman kanssa lähdettiin tähtäämään korkeammalle. Myös näyttelykehissä Anna sai hyviä mainintoja ja tamman jälkeläiskanta levisi hyvin laajalle, vaikka se ei ollut missään mielessä tavoitteena.
Emänisä Wretched oli nuoruudessaan korkean tason kilpahevonen, joka kuitenkin ikänsä myötä myytiin pois harrasteratsuksi. Kilpakalenteriin se ehti kuitenkin saamaan hienoja tuloksia, eikä näyttelykehistäkään jäänyt yhtään huonoa sijoitusta. Retch oli kuitenkin hieman arvaamaton luonteeltaan eikä se voinut sietää ylimääräistä hälinää. Toisinaan tämä verotti pärjäämistä kilpailutilanteissa, mutta ruunauksen myötä ori rauhoittui huomattavasti ja pärjäsi paremmin kilpailuissa.
eii. Wrecked Kendallin selkään ei koskaan noustu eikä sitä opetettu ajollekaan, vaan ori sai viettää leppoista seurahevosen elämää ensimmäiset kymmenen vuottaan. Sen jälkeen se siirtyi siitoskäyttöön, jossa ori vietti toiset kymmenen vuotta. Kaiken kaikkiaan Kendall sai lähes neljäkymmentä varsaa, joille se periytti mahtavia jouhiaan, muhkeaa rakennetta ja rauhallista luonnetta. 28-vuotiaana vanhuuteen kuollut Kendall oli väriltään ruunikonkirjava ja säkäkorkeutta sillä oli 165 senttimetriä.
eie. Mustankirjava Brittany oli 163 senttiä korkea ja sen päässä oli lähes kuunsirpin muotoinen tähdenaihe. Tammaa kutsuttiin varsana Crescentiksi (crescent, eng. kuunsirppi), mutta en millään saanut selville, miksi se päätettiin silti ristiä Brittanyksi. Voisin epäillä syyksi sitä, että tallissa oli tai ainakin oli joskus ollut toinen saman niminen hevonen tai ehkä naapuritallilla oli sellainen. Niin tai näin, lopulta tamma eli pitkän, lähes 35 vuotta kestäneen elämänsä Brittany-nimisenä. Kilpailuissa tätä tammaa ei nähty, mutta se oli kyllä ajokoulutettu. Varsoja se sai yhteensä kymmenen, joista kuusi myytiin aktiivisiin kisakoteihin ja neljä jäi kotitallille jatkamaan sukuaan.
Emänemä Annabell BF oli ulkomuodoltaan erittäin kaunis tamma, mutta sillä oli todella äksy luonne, minkä pelättiin olevan periytyvää. Niinpä tamma myytiin jo nuorena harrastekäyttöön, missä tamman kanssa yritettiin silti kokeilla kilpailemista. Sijoituksia ei tullut lähes ollenkaan, vaikka tiedettiin että taitoa kyllä olisi. Rakenteensa ansiosta tammasta haluttiin jättää pari jälkeläistä ja varsojen kasvattaja saikin olla erittäin tyytyväinen, koska molemmat varsat pärjäsivät loistavasti valjakkokisoissa. 18-vuotiaana tamman kanssa päätettiin vielä kokeilla pieniä kisoja, joista Bella nappasikin sinivalkoisen sekä punaisen ruusukkeen karsinan oveen laitettavaksi.
eei. Evander BF oli luonteeltaan rodun omaisesti rauhallinen ja hyvin ystävällinen. Väriltään tämä 166 senttiä korkea ori oli mustanruunikonkirjava erikoisen näköisillä laikuilla: Orin etu- ja takaosissa juuri jalkojen kohdalla oli lähes laatikkomainen alue valkoista väriä muun vartalon ollessa mustanruskeaa. Evanin kanssa ei koskaan kilpailtu, mutta ori oli niin ratsu- kuin ajokoulutettu.
eee. Nella Allie BF oli kuvankaunis rautiaankimo sabino, jonka sydän oli täynnä rakkautta kaikkia kohtaan. Tamma piti kaikista tallin hevosista ja jopa hieman äksymmät yksilöt pitivät tästä neidistä. Tallin väkeä kohtasi suuri suru, kun he joutuivat luopumaan rakkaasta Nellastaan aivan liian aikaisin, alle kymmenvuotiaana tamma jouduttiin lopettamaan korjaamattoman jalkarikon takia.
sukuselvitys © Soneü (polvet 1 ja 2) ja Tuire N. (3. polvi)
Kilpailutulokset VVJ-sijoituksia yhteensä 45 kpl, kaikki 246 kilpailua täällä
30.07.2014 | VVJ-Cup | vaativa | 2/41 |
31.10.2013 | VVJ-Cup | vaikea | 2/65 |
02.11.2012 | Shamrock Hill | vaikea | 2/22 |
01.11.2012 | Shamrock Hill | vaikea | 3/22 |
27.10.2012 | Shamrock Hill | vaikea | 1/22 |
26.10.2012 | Breandan | vaikea | 4/16 |
23.10.2012 | Caral | vaikea | 1/30 |
22.10.2012 | Caral | vaikea | 5/30 |
20.10.2012 | Huvitus | vaikea | 3/14 |
08.10.2012 | Micram | vaativa | 1/28 |
07.10.2012 | Duren | vaativa | 5/30 |
05.10.2012 | Duren | vaativa | 5/30 |
02.10.2012 | Koston sh:t | vaikea | 2/14 |
01.10.2012 | Bridgeroad | vaikea | 1/29 |
01.10.2012 | Caral | vaikea | 4/30 |
10.09.2012 | Breandan | vaikea | 1/3 |
07.09.2012 | Breandan | vaikea | 1/3 |
05.09.2012 | Breandan | vaikea | 1/3 |
02.09.2012 | Breandan | vaikea | 1/3 |
18.08.2012 | Bridgeroad | vaativa | 2/50 |
09.08.2012 | Duren | vaativa | 1/19 |
06.08.2012 | Duren | vaativa | 2/19 |
27.01.2012 | Fiktio | vaativa | 5/30 |
26.01.2012 | Dei | vaativa | 3/26 |
26.01.2012 | Fiktio | vaativa | 4/30 |
26.01.2012 | KK Bailador | vaativa | 2/24 |
23.01.2012 | KK Bailador | vaativa | 1/24 |
20.01.2012 | Dei | vaativa | 3/22 |
19.01.2012 | Dei | vaativa | 4/22 |
16.01.2012 | Hex Sporthorses | vaativa | 5/30 |
08.01.2012 | Arcadia Morgans | vaativa | 2/37 |
01.01.2012 | Dei | vaativa | 1/30 |
29.12.2011 | Dei | vaativa | 3/30 |
24.12.2011 | Dei | vaativa | 2/30 |
23.12.2011 | Dei | vaativa | 5/30 |
10.11.2011 | Crash Ponies | vaativa | 4/32 |
19.10.2011 | Dei | vaativa | 4/29 |
15.09.2011 | Idya Shetlands | vaativa | 1/30 |
12.09.2011 | Cecam Shetlands | vaativa | 3/29 |
11.09.2011 | Duren | vaativa | 2/10 |
08.09.2011 | Satulinna | vaativa | 4/26 |
07.09.2011 | Satulinna | vaativa | 2/26 |
13.01.2011 | Kisakeskus CK | vaativa | 3/30 |
07.01.2011 | Cecam Shetlands | vaativa | 2/30 |
06.01.2011 | Cecam Shetlands | vaativa | 4/30 |
Näyttelyt
VSN | 11.11.2015 | Breandan | 5/5 | tuom. taffel |
3+3½+3+2½+0+0+3+2+3½+2½ = 23 p. |
Muut kilpailut
Eby on kilpaillut myös muissa lajeissa ja villeissä kisoissa, ne löytyvät täältä.
Rakas päiväkirja.. myös valmennukset
30.12.2013, Tuire
Eby osallistui tänään Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuuteen ja ansaitsi sieltä komean ykköspalkinnon! Orin pisterivi oli - 6,5 (6,5+6,5) + 41 + 30 + 20 + 4 = 101,5p. VVJ-I ja se sai seuraavanlaisen kommentin: "Komea, rodunomainen ori. Harja hankaloittaa etuosun arvostelemista."
16.07.2013, Soneü (kouluvalmennus)
Eby kulki heti alkuun reippaasti ja saitte keskittyä vähän liikaakin vauhdin tasaamiseen sopivaksi. Eby ei olisi millään malttanut rauhoittua, mutta lopputuntia kohden parani ja meno alkoi näyttää hyvältä. Kiemuraurilla ori oli vähän hätäinen ja meinasitte ratsastaa mutkat suoriksi, mutta tarkoilla avuilla saitte muutamia hyvin onnistuneita suorituksiakin. Ori sen sijaan asettui oikein nätisti ja ainakaan vauhdin loppumisesta ei ollut pelkoa.
13.07.2012, Tuire
Eby pääsi tänään orin töihin pitkästä aikaa ja tietenkin ensimmäistä kertaa Breandaniin tulon jälkeen. Meillä sattui hyvä tuuri, kun Dana sekä Fia oli molemmat kiimassa samaan aikaan, joten astutukset pystyttiin hoitamaan jo samana päivänä. Astutimme ensin Fian, jonka kanssa ei ollut mitään ongelmia. Danan kanssa Eby ei jostain syystä halunnut työskennellä ollenkaan, joten annoimme niille hieman pidempään aikaa tutustua toisiinsa, minkä jälkeen astutus onnistui. Nyt vain odottelemme jännityksellä saammeko odottaa yhdentoista kuukauden päästä syntyväksi kahta varsaa!
Molemmat tammat ovat jo entuudestaan tuttuja Ebylle, ovathan ne kaikki Soneün entisiä hevosia. Lisäksi Danan kanssa Ebyllä on entuudestaan yksi varsa, Viivuskan omistama oripoika Fake Einstein. Siksi olikin hassua, ettei ori halunnut työskennellä Danan kanssa aluksi lainkaan. Varmaan ajatteli, että yksi varsa saman tamman kanssa saisi riittää.
18.10.2011, Eba (estevalmennus)
Saapuessani kentälle ratsastaja taisteli hevosensa kanssa. Soneü koitti ponnistaa selkään, mutta Eby senkun väisteli ja pyörähteli ympäri. Menin auttamaan ja pidin oria kiinni siihen asti, että Soneü pääsi selkään. Ori oli hyvin eteenpäinpyrkivä alusta lähtien ja painoi koko ajan kädelle. Teimme harjoitteita ja hidastuksia, jotta ori alkaisi kuuntelemaan ohjaa ja käyttämään enemmän takaosaansa. Lopulta Eby lopetti vastustelun ja saatoimme aloittaa kunnon treenin. Harjoittelisimme helppoja perusasioita: Alkuverryttely koostuisi temponvaihteluista, minkä jälkeen selitin kolmikaarisen kiemurauran suunnitelman.
Kiemurauralle lähdettäisiin harjoitusravissa. Ensimmäisen käännöksen jälkeen suoristus ja laukannosto. Kolmannen mutkan suorituksen jälkeen harjoitusraviin ja siitä uralle. Soneü ohjasti Ebyn kiemurauran alkuun ja nosti laukan, joka oli ensin väärä laukka. Ori korjasi laukan kuitenkin itsekseen ennen kuin Soneü kerkesi tehdä mitään ja rauhoitti laukan raviin hieman hangoitellen. Uusi yritys onnistui kuitenkin paremmin automaattisessa oikeassa laukassa ja tottelevaisessa laukka-ravi siirrossa. Myös toiseen suuntaan Eby meni nätisti alkuhangoittelujen jälkeen - se olisi mielummin jatkanut laukkaa kun hiljentänyt raviin. Kaarroksissa Eby taipui hyvin ja Soneükin oli tyytyväinen hevoseen. Vielä lopputemponvaihteluiden jälkeen annoin heille luvan itsenäiseen loppuverkkaan.
14.02.2011, Tikkunekku (kouluvalmennus)
Pyysin ratsastajaa nousemaan ratsunsa, Errand Boyn selkään, sillä olin pitämässä heille helppo B:n tasoista kouluvalmennusta. "Kävele aluksi kenttää pitkin ohjin, anna Ebyn venyttää kunnolla kaulaansa, tee kulmissa pieniä asetuksia", kehotin ratsastajaa. Pian ratsukko vaihtoi jo suuntaa ja käskin ratsastajan ottamaan ohjia hieman enemmän tuntumalle ja tulemaan kahdeksikolle. "Aluksi mennään kahdeksikkoa oikeaan suuntaan pitkässä käynnissä, pyöreät ympyrät ja keskellä suoristus", sanoin ja katsoin kuinka he kävelivät kahdeksikkoa pitkin. Eby oli hieman energisellä päällä, se koko ajan kiihdytti vauhtiansa, jolloin ratsastaja joutui taas pidättelemään. Muutama sivuaskelkin tapahtui aina, mutta ratsastaja sai silti pidettyä hevosensa kurissa. "Kevyttä ravia seuraavassa kulmassa, kahdeksikon keskellä aina suoristus ja harjoitusravia, paljon puolipidätteitä", ohjastin ratsukkoa ja katselin heidän menoa.
Pienten alkulämmittelyjen jälkeen annoin heidän mennä hetken käyntiä ja kerroin, että tänään oli tarkoitus mennä pohkeenväistöä käynnissä ja ravissa sekä muutamat laukkatyöskentelyt. "Ota ohjia enemmän käteen ja tule pitkälle sivulle, keskellä kenttää ala tekemään pohkeenväistöä vasemmalle ensiksi käynnissä", sanoin ja katselin heidän menoa. Ensimmäinen kerta meni hyvin huonosti, mutta kolmannella kierroksella paremmin ja ohjastin ratsastaja käyttämään enemmän pohkeita ja ohjaa yhtä aikaa, samantahtisesti. Toiseen suuntaan pohkeenväistö onnistui paremmin.
Seuraavaksi käskin ratsastajan tulemaan pohkeenväistöt harjoitusravissa ja silloin ne menivät huomattavasti paremmin molempiin suuntaan kuin käynnissä. Kehuin ratsukkoa ja pyysin heitä tulemaan käynnin kautta keskiympyrälle. "Nosta harjoitusravia ja sitten laukkaa puolikierrosta, muutama hyvin otettu askel ja sen jälkeen takaisin raviin", opastin ja katsoin kuinka ratsukko laukkasi ympyrällä. Kehuin heitä, sillä Eby nosti heti laukan ja heidän yhtestyönsä oli ihanaa katsottavaa. Pyysin heitä toistamaan harjoituksen vielä toiseenkin suuntaan. Tällöin Eby nosti pari kertaa väärän laukan, mutta meni silti muuten hienosti. Kehuin heitä ja annoin heidän aloittaa loppuverryttelyt.